Lokacija

i okolina

INĐIJA

Urbano jezgro Inđije potiče sa kraja 19. i početka 20. veka, iz perioda industrijskog razvoja i perioda naseljavanja stanovnika nemačke nacionalnosti, kada nastaju zgrada Opštinske uprave, kuća Vojnovića, rimokatolička crkva Svetog Petra i gradske kuće sa uličnim fasadama eklektički oblikovanim sa elementima baroka, klasicizma, secesije i neorenesanse.

Nešto ranije nastaje Crkva Vavedenja Presvete Bogorodice koja po svojim proporcijama spada među najlepše i najskladnije građevine u Sremu sačuvane iz 18. veka.
Inđija, kao centar jedne od najrazvijenijih i najuređenijih opština u zemlji, zahvaljujući svom ubrzanom razvoju danas je prerasla u moderno uređenu urbanu sredinu.

Svojom novom pešačkom zonom sa monumentalnim trgom, modernom zgradom Кulturnog centra, cvetnim aranžmanima i urbanim mobilijarom, Inđija gradi imidž evropskog grada po meri savremenog čoveka.

REKA DUNAV

Dunav kroz teritoriju opštine Inđija protiče u dužini od 27 km, podsecajući obronke Fruške gore i stvarajući jedan od najlepših delova svog toka. Obalom Dunava od Čortanovaca, preko Beške i Кrčedina, pored Slankamenačkih Vinograda sve do ušća Tise u Dunav kod Starog Slankamena, u ekološki očuvanom okruženju živopisne ruralne sredine, nižu se vikend naselja, riblje čarde, prelepe plaže, peščane ade i atraktivni pejzaži koji privlače ljubitelje reke, nautičkog, ribolovnog i eko turizma.

Pored jedinstvenog nautičkog iskustva i uživanja u prelepom prirodnom ambijentu panonske reke i njenih obala, poseban doživljaj predstavlja poseta ribljih čardi u kojima se spremaju vrhunski riblji specijaliteti i uživa u muzici tamburaša.

FRUŠKA GORA

Fruška gora je jedan od najprepoznatljivijih elemenata turističke ponude Vojvodine. Obiluje prirodnim i kulturno-istorijskim turističkim vrednostima.

Deo teritorije opštine Inđija nalazi se na jugoistočnim obroncima ove planine, što pruža dobre uslove za razvoj poljoprivrede ali i turizma. U naselju Čortanovci nalazi se jedini deo Nacionalnog parka Fruška gora koji izlazi na Dunav. Prostor Mihaljevačke šume i poznatog izletišta Кozarica pružaju pravi užitak boravka u prirodi i mogućnost različitih vidova rekreacije.

Šta posetiti?

Učitavanje...